Jämför & Hitta bästa kattförsäkringen 2022

Vi har testat Sveriges 10 största kattförsäkringar för att komma fram till vilken kattförsäkring som är mest lämpad för dig, oavsett vilka behov du har.

Bästa kattförsäkringen
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning150 000 kr
Ungefärligt månadspris
148 kr
Ungefärligt månadspris
148 kr
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning150 000 kr
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning140 000 kr
Ungefärligt månadspris
165 kr
Ungefärligt månadspris
165 kr
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning140 000 kr
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning60 000 kr
Ungefärligt månadspris
218 kr
Ungefärligt månadspris
218 kr
Vårt omdöme
Min. maxersättning30 000 kr
Högsta maxersättning60 000 kr

Topplista – Bästa kattförsäkringarna 2022

  1. Lassie
  2. ManyPets
  3. ICA Försäkring
  4. Agria
  5. Folksam
  6. Moderna
  7. If
  8. Svedea
  9. Sveland
  10. Dina

Lassie

Lassie är en av Sveriges bästa djurförsäkringar när det kommer till höga belopp. Hos Lassie kan du försäkra din katt upp till 150 000 kr och du får även en riktigt bra självriskperiod såväl som karenstid. Hela försäkringen är dessutom digital, vilket innebär att du får tillgång till veterinärvård och smarta tips i en nedladdningsbar app.

Lassies kattförsäkring är mycket komplett och inkluderar allt från veterinärvård till cellgiftbehandling, receptbelagda mediciner, veterinär, avlivning, dolda fel, tandsjukdomar, MR och CT samt rehabilitering. Prismässigt står sig försäkringen väldigt bra och är bland de lägsta som finns på marknaden.

Faktorer som påverkar priset är bland annat vilken ras din katt är, men även kattens ålder. Jämfört med andra kattförsäkringar är prisskillnaden dock inte speciellt stor. Prisskillnaden för kattens ålder ligger på ca 20-30 kronor extra.

Priser – maxersättning 60 000 kr

Maine Coon

1 år – 220 kr/mån

4 år – 247 kr/mån

6 år – 254 kr/mån

9 år – 275 kr/mån

Perser

1 år – 243 kr/mån

4 år – 272 kr/mån

6 år – 280 kr/mån

9 år – 303 kr/mån

Abessinier

1 år – 243 kr/mån

4 år – 272 kr/mån

6 år – 280 kr/mån

9 år – 303 kr/mån

Blandras

1 år – 152 kr/mån

4 år – 170 kr/mån

6 år – 175 kr/mån

9 år – 190 kr/mån

Allmänna villkor

ManyPets

ManyPets är ett försäkringsbolag som specialiserat sig på djurförsäkringar till hund och katt. Här ligger fokus på att skapa trygga och kompletta försäkringar som kan användas av kattägare över hela världen. Försäkrar du flera djur på samma gång får du dessutom 15 % rabatt.

ManyPets kattförsäkring täcker bland annat upp för tandskador och tandsjukdomar, men också för ordinerat foder upp till 2000 kronor, samt rehab för 6000 kronor och medicin, dolda fel och CT-röntgen. Livsförsäkring är ett tillägg som inte ingår, men försäkringen inkluderar fria videosamtal med företaget FirstVet.

Din försäkringspremie kostar mer ju äldre katt du har, men prisskillnaderna är ändå inte speciellt stora och skiljer sig bara med ca 20-40 kronor. Det högsta priset får du om du försäkrar en katt som är 9 år eller äldre.

Priser – maxersättning 60 000 kr

Maine Coon

1 år – 277 kr/mån

4 år – 300 kr/mån

6 år – 312 kr/mån

9 år – 393 kr/mån

Perser

1 år – 253 kr/mån

4 år – 273 kr/mån

6 år – 284 kr/mån

9 år – 359 kr/mån

Abessinier

1 år – 237 kr/mån

4 år – 256 kr/mån

6 år – 267 kr/mån

9 år – 336 kr/mån

Blandras

1 år – 171 kr/mån

4 år – 185 kr/mån

6 år – 193 kr/mån

9 år – 243 kr/mån

Allmänna villkor

ICA Försäkring

ICA Försäkring erbjuder en av de billigaste kattförsäkringarna på marknaden och trots det låga priset får du och din katt ett mycket bra skydd. Försäkringsbolaget erbjuder endast en försäkring, men två olika försäkringsbelopp på 30 000 kr alternativt 60 000 kr.

Utöver det billiga priset ingår det väldigt mycket i kattförsäkringen som erbjuds. I försäkringen ingår bland annat tandsjukdomar och ledsjukdomar, men också dolda fel, medicin, fri flytträtt, karensfrihet, kejsarsnitt, MR/CT-undersökningar och ledimplantat. Många större och omfattande behandlingar, med andra ord.

ICA Försäkring passar för dig som vill ha en komplett försäkring och ett bra skydd för din katt – oavsett ålder och ras. Även här kan man se att prisskillnaderna inte är speciellt stora mellan de olika åldersnivåerna. Priset skiljer sig endast med ca 20-50 kronor.

Priser – maxersättning 60 000 kr

Maine Coon

1 år – 280 kr/mån

4 år – 313 kr/mån

6 år – 336 kr/mån

9 år – Krävs veterinärintyg för pris

Perser

1 år – 389 kr/mån

4 år – 436 kr/mån

6 år – 467 kr/mån

9 år – Krävs veterinärintyg för pris

Abessinier

1 år – 389 kr/mån

4 år – 436 kr/mån

6 år – 467 kr/mån

9 år – Krävs veterinärintyg för pris

Blandras

1 år – 145 kr/mån

4 år – 162 kr/mån

6 år – 174 kr/mån

9 år – Krävs veterinärintyg för pris

Allmänna villkor

Vad är en kattförsäkring?

En kattförsäkring är ett skydd som du som kattägare kan använda dig av och som hjälper dig när din katt är sjuk eller behöver vård. En försäkring går in och ersätter en del av det belopp som du kan behöva betala för t.ex. veterinärvård, mediciner eller rehabilitering.

Vikten av en kattförsäkring

Som kattägare är det mycket viktigt att du ser till att försäkra din katt. En försäkring bör du skaffa så tidigt som möjligt, eftersom veterinärvård kan vara mycket kostsamt. Utan en bra försäkring som täcker upp när olyckan är framme kan det vara svårt att ha råd med den vård som katten behöver.

Veterinärkostnaderna varierar beroende på vad det är för behandling eller undersökning din katt behöver. Med en försäkring kan du känna dig trygg och veta att din katt får rätt hjälp.

Detta bör en bra kattförsäkring ersätta

Det finns många olika typer av kattförsäkringar att välja mellan, men för att din försäkring ska vara så heltäckande som möjligt bör den ersätta veterinärvård upp till minst 60 000 kronor, receptbelagda mediciner, röntgen, CT-undersökning, rehabilitering, tandsjukdomar och tandskador, men också kostnadsfria veterinärbesök online.

Veterinärvård

Veterinärvård kan kosta mycket mer än man kan tro och utan en försäkring kan det vara svårt att hantera kostnaderna på egen hand. Priserna skiljer sig naturligtvis beroende på vad det är för behandling eller vård din katt behöver, men tittar vi på de vanligaste kostnaderna kan de se ut enligt nedan.

Avlivning – 1300-1500 kr

Borttagning av 1 tand – 5000 kr

Borttagning av 3-4 tänder – 6500 kr

Röntgen – 1300 kr

Det här är bara några få exempel på hur mycket veterinärvården kan kosta dig. För att ha ett så komplett skydd som möjligt är det rekommenderat att ha ett veterinärbelopp på 60 000 kr för ett heltäckande skydd.

Livförsäkring

Även om du hittar en riktigt bra och komplett kattförsäkring är det inte säkert att livförsäkring ingår i din premie. Sanningen är att livförsäkring oftast är ett tillägg och något som kommer utöka din månadskostnad.

Fördelen med en livförsäkring är att den inte bara kompletterar din vanliga kattförsäkring på ett mycket bra sätt, utan att den också kan ge dig ersättning om din katt behöver avlivas på grund av sjukdom eller skada, samt om den dör en naturlig död. I de allra flesta fall så kommer livförsäkringen utan någon form av självrisk, men kom ihåg att läsa igenom villkoren noga för att säkerställa vad som gäller.

Digitala vårdbesök

Idag erbjuder de allra flesta kattförsäkringar digitala vårdbesök. Digitala vårdbesök är något som har blivit mycket uppskattat och populärt hos djurägare, just för att det är så enkelt att använda sig av. Enkelt förklarat fungerar det på samma sätt som när en människa söker vård via datorn eller en applikation, men istället för en vanlig läkare får du träffa en veterinär.

Idag kan väntetiderna hos veterinären vara mycket långa och det kan vara svårt att få tid när du behöver. Genom att välja en kattförsäkring med digitala vårdbesök slipper du vänta och kan få vägledning, råd eller recept mycket snabbare.

Utomlands

Befinner du dig ofta utomlands tillsammans med din katt är det mycket viktigt att du kontrollerar vad som gäller. Ett flertal kattförsäkringar erbjuder ett komplett skydd – även när du befinner dig utanför Sveriges gränser. Om du ofta är på resande fot och gärna tar med dig din katt rekommenderar vi att du väljer en försäkring som gäller i hela världen. På så sätt kan du vara lika trygg i andra länder som hemma i Sverige.

Observera att det är viktigt att du läser igenom villkoren för att se vilka länder som är inkluderade i försäkringen. Gäller den i hela världen eller endast i Europa?

Ordinerad medicin

Har din katt blivit sjuk och är i behov av ordinerad medicin kan din försäkring komma in och ersätta dig för medicinkostnaderna. När din älskade katt är i behov av vård är det lätt att bara fokusera på själva vårdbesökets kostnader, medan kostnaderna för eventuella mediciner snabbt glöms bort. Genom att välja en försäkring där ordinerad eller receptbelagt medicin ingår kan du slippa många onödiga kostnader.

Mediciner kan variera väldigt mycket i pris, men räkna med att en typ av medicin kan hamna på ca 500 kronor. Behöver katten då flera typer av mediciner kan kostnaderna skena iväg. En försäkring kan hjälpa dig att täcka upp för dessa.

Rehabilitering

Har din katt råkat ut för en olycka och är i behov av rehabilitering kan en bra och komplett försäkring hjälpa dig med kostnaderna. Rehabilitering kan vara allt från vattentrask till hydroterapi, laser eller IR-ljus. Oftast är katten i behov av flera behandlingar med olika typer av rehabilitering för att må bra igen och det, i sin tur, innebär höga kostnader för dig som djurägare.

Priserna varierar naturligtvis beroende på hur ofta din katt behöver behandling, vilken rehabilitering som krävs och vilken veterinär du använder dig av. Laserbehandling beräknad på fem tillfällen har ett ungefärligt pris på 3000 kr.

Tandvård

Majoriteten av alla kattförsäkringar som finns idag har ett mycket bra och heltäckande skydd för tandvård. När man talar om tandvård är det inte endast tandundersökningar och tandsjukdomar som inkluderas, utan även tandskador som kan ha uppstått.

Precis som för oss människor är tandvård för katter något som kostar väldigt mycket. EN vanlig undersökning och rengöring kan lätt hamna på 2000 kronor och uppåt, medan utdragning av 1-2 tänder hamnar på ca 5000 kr. Då har man inte räknat med det lugnande som katten eventuellt kommer att behöva. En kattförsäkring med skydd för tandvård går in och ersätter tandvårdsbehandlingen.

Detta skiljer kattförsäkringarna

Det finns flera saker som skiljer de olika kattförsäkringarna åt. Det kanske mest uppenbara är priserna mellan de olika aktörerna, men även innehållet i försäkringarna varierar stort. Vissa försäkringar täcker för mycket omfattande behandlingar, operationer och undersökningar, medan andra främst täcker för mindre skador och vård. Läs igenom villkoren noga innan du väljer.

Karenstid

Karenstid är den tid som din katt inte är försäkrad från och med att du köper försäkringen. Det vanligaste är att djurförsäkringar har en karenstid på 14-30 dagar från och med att försäkringen har aktiverats på din katt. Det innebär att du inte kan använda dig av försäkringen om det skulle vara så att din katt behöver vård inom dessa 14-30 dagar. Dock brukar karensen sällan gälla för djur som råkar ut för olyckor eller för mycket unga kattungar.

Vi rekommenderar att du försöker välja en kattförsäkring med så kort karenstid som möjligt – gärna ingen karenstid överhuvudtaget om så är möjligt.

Sänkning av maxersättning

Vissa försäkringsbolag gör en sänkning av maxersättningen allt efter åren går. Sänkningen kan bland annat bero på att din katt har varit mycket sjuk, råkat ut för många olyckor eller helt enkelt blivit äldre.

När maxersättningen sänks innebär det helt enkelt att du inte har ett lika stort belopp att använda dig av varje månad som du hade tidigare. Detta är något som naturligtvis kan komma att påverka din ekonomi om det skulle vara så att katten behöver vård i framtiden. Som tur är finns det många kattförsäkringar där maxersättningen inte sänks – välj dessa i första hand!

Undantag

När du läser igenom försäkringsvillkoren kan du komma att stöta på något som benämns som ”undantag”. Om du hittar ett undantag som är angivet i ditt försäkringsbesked behöver du först och främst ta reda på vad undantaget innebär. Det kan t.ex. handla om vissa sjukdomar och defekter, men också skador.

Har du ett undantag i din försäkring innebär det kort och gott att försäkringen inte kommer att täcka upp för det angivna undantaget. Här är det häller inte ovanligt att undantaget även avser följdskador som kan uppkomma av defekten/skadan eller andra fel som är kopplade till den och som kan visa sig längre fram.

Kundnöjdhet

När du ska välj en bra kattförsäkring är det rekommenderat att titta på recensioner och omdömen från tidigare konsumenter. Genom recensioner från andra kunder kan du inte bara få en mer korrekt bild av vad försäkringen erbjuder och hur bra den täcker. Det är inte ovanligt att lockas av alla behandlingar och höga försäkringsbelopp som erbjuds, men om kundsupport inte fungerar som den ska eller om villkoren är dåliga kommer försäkringen inte komma till någon större nytta.

Innan du väljer bör du därför se till att läsa omdömen på en opartisk hemsida. Där kan du se hur försäkringen upplevs på riktigt och hur välfungerande försäkringsbolaget är.

Kattungerabatt

En försäkring är något som din katt bör ha så fort du får den i dina händer. Både unga och äldre katter kan råka ut för skador eller ha dolda fel som kan bli mycket kostsamma för dig som kattägare. Idag kan du hitta kattförsäkringar som ger en så kallad kattungerabatt. Villkoren kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, men i de flesta fall gäller en rabatt på 15-30 % om du försäkrar din katt innan den har hunnit fylla 120 dagar. I vissa fall sträcker sig rabatten längre upp än så och du får rabatt fram till kattens 1 års dag.

Självrisk

Majoriteten av alla försäkringar har något som kallas för en självrisk. Det gäller inte bara när det kommer till kattförsäkringar, utan även bilförsäkringar, hemförsäkringar och personförsäkringar har en självrisk. Enkelt förklarat kan man säga att det är ett belopp som du kommer få betala för att du ska få hjälp från ditt försäkringsbolag.

I många fall har du möjlighet att välja självrisken själv. En högre självrisk ger en lägre månadspremie och en lägre självrisk ger en högre månadspremie. Även här kan kostnaderna för självrisken variera väldigt kraftigt, men det vanligaste är att den ligger mellan 2000-5000 kronor för svenska kattförsäkringar.

Försäkringspremie

Försäkringspremie är ett ord som du kommer att stöta på när du ska välja en kattförsäkring. Premie är det ord som används för att beskriva det månadsbelopp (eller årsbelopp) som du kommer få betala. En premie behöver inte per automatik betalas per månad, utan vissa försäkringsbolag vill istället att du betalar en årlig premie. I dessa fall betalar du ett högre belopp, men har då en katt som är försäkrad för ett år framöver.

Hur mycket du får betala per månad/per år beror bland annat på vilket försäkringsbolag du väljer, men också vilket försäkringsbelopp du vill ha, vilken självrisk som passar dig, samt vilken ras och ålder katten har.

Vad ersätter en kattförsäkring?

Vad kostar en kattförsäkring?

Vilken är den bästa kattförsäkringen?

Vilken självrisk bör man välja på kattförsäkringen?

Vilka undantag bör man se upp för när man tecknar en kattförsäkring?